דף בית > מקרקעין
מהם מקרקעין?
דיני מקרקעין (נדל"ן) הם כלל החוקים המתייחסים לנכסים שאינם מיטלטלין, כלומר לקרקעות ולמה שבנוי עליהן או מחובר להן בחיבור קבוע (למשל עצים). דינים אלו שונים לעתים באופן ניכר מדינים הנוגעים למיטלטלין, והליכי הקניה, המכירה והשימוש בנכסים אלו אינם חופפים לאלו של נכסי מיטלטלין. כמו כן, נכסי נדל"ן הם לרוב הנכסים היקרים ביותר שנמצאים בבעלותו של אדם, ולפיכך רצוי להיעזר בעו"ד מנוסה כאשר מטפלים בנכסים אלו. במשרד עו"ד שרון בר-צבי תוכלו לקבל ייעוץ וליווי משפטי בהליכי רכישת, מכירת ורישום נכסים. כמו כן מתמחה המשרד בעריכת הסכמי מכר ורכישת בתים פרטיים, בעריכת חוזי שכירות ובפירוק שיתוף במקרקעין.
כיצד מתבצעת עסקת מכירת נכס?
ראשית יש לבדוק את רישום הנכס בטאבו, במנהל מקרקעי ישראל או במקום אחר בו הוא רשום ולבחון את מצבו המשפטי. חשוב להבין כי מעבר לבחינת מצב התחזוקה של הנכס, יש לבחון האם יש עליו משכנתאות, עיקולים או אזהרות אחרות. בחינה זו היא קריטית שכן במקרה ובו משמש הנכס כעירבון והנושה מבקש לפרוע אותו, הדירה עלולה להילקח מהקונה. בנוסף יש לבדוק היבטים משפטיים אחרים, למשל חריגות בניה או כל דבר אחר שעלולה להיות לו השפעה על ההחזקה בנכס.
לאחר שהנכס נבדק ונמצא ראוי, יש לחתום על חוזה מכר ולרשום את הנכס. רישום זה הינו תהליך מורכב הכולל רישום הערת אזהרה (הערה כי הנכס נמכר על מנת שבעליו המקוריים לא ינסה למכור אותו במקביל לאחרים), דיווח לרשויות המס והעברת הזכויות בנכס.
חוזה שכירות?
ישנה נטייה לחשוב כי חוזי שכירות הם חוזים "קלילים" וניתן לחתום עליהם ללא בחינה מדוקדקת. בניגוד לקניית נכס, שכירות היא פעולה שמבצעים לעיתים רבות סטודנטים, זוגות צעירים ומשפחות ללא השכלה משפטית אשר לעיתים אף חותמים על חוזה שניסחו המשכירים בעצמם או שהורידו מהאינטרנט. אולם, שכירות היא עניין מורכב וחוזה השכירות הוא פתח לניצול של פערי הכוחות בין המשכיר והסוחר. ייעוץ משפטי קודם שכירת דירה עשוי למנוע עוגמת נפש רבה בעתיד, זאת שכן עו"ד מנוסה בקיא בדיני השכירות ובהגנות שמעניק החוק לשוכר. גם המשכיר עלול למצוא עצמו בבעיה כאשר חוזה שניסח יפורש כנגדו או כאשר המשכיר מנצל חורים בחוזה לצרכיו. לפיכך – ייעוץ משפטי וניסוח הסכם מקצועי יכול לשרת את שני הצדדים ולחסוך להם כסף רב.