דף בית > הוצאה לפועל > כינוס נכסים
מהו כינוס נכסים?
כינוס נכסים הוא הליך משפטי בו גוף רשמי (בית משפט, לשכת הוצאה לפועל, רשות המיסים וכו') ממנה אדם על מנת למכור נכס השייך לאדם אחר, לנהל אותו, או לבצע בו פעולות נוספות לפי דרישת הרשות הממנה. למעשה אין לכונס הנכסים תפקיד אחד מוגדר אלא הגדרות תפקידו משתנות בהתאם למקרה הנידון. המשותף לכל פעילויות כונס הנכסים הוא הרשות הניתנת לו לבצע פעולות הנוגעות לנכס שאינו נמצא ברשותו, לפיכך זהו הליך קיצוני יחסית.
אילו סוגים של כינוס נכסים קיימים?
קיימים סוגים רבים של הליכי כינוס נכסים, החל מכינוס נכסים של חברות גדולות ועד למכירת דירה פרטית. כינוס נכסים מקובל גם במקרה שהוכרזה פשיטת רגל, או כאשר ישנו צורך לממש משכון או משכנתא.
סוג אחר של כינוס נכסים בו מתמחה משרד עו"ד שרון בר-צבי הוא כינוס נכסים לאחר שהוכרז על פירוק שיתוף בין בני זוג או יורשים. במקרים אלו ישנו נכס הנמצא בבעלות יותר מאדם אחד, והבעלים מעוניינים בפירוק הבעלות המשותפת על הנכס. במידה וכל הצדדים מסכימים ביכולתם למכור את הנכס ולהתחלק בינהם כראות עיניהם, אך אם מתגלעת מחלוקת בין הצדדים ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה אשר ממנה כונס נכסים. כונס נכסים לרוב יהיה אחד מעורכי הדין של הצדדים.
אילו סוגים של כינוס נכסים קיימים?
על עורך הדין שמונה ככונס נכסים לפרסם את הנכס בעיתונות ולהזמין את הציבור להציע הצעות על הנכס. לאחר שנאספו הצעות והסתיים המועד להגשת הצעות נוספות, מתכנסים כל מציעי ההצעות (אשר עליהם לצרף להצעתם עירבון בשווי 10% מהצעתם) ביחד עם כונס הנכסים ומתחיל הליך המזכיר מכירה פומבית כאשר המחיר ההתחלתי הוא המחיר הגבוה ביותר שהוצע.
לאחר שההליך מסתיים ונקבע מחירו של הנכס, לבעלי הנכס יש קדימות המאפשרת להם להשוות את הצעתם להצעה שהתקבלה במכרז ולזכות בחלק הנכס שאינו בבעלותם. אם אף אחד מהבעלים לא מעוניין, הדירה נמכרת לזוכה במכרז.