שינוי מקום מגורים עשוי להיות מהלך משמעותי בחיים של אדם. שינוי הסביבה החברתית, הפיזית, לעיתים גם מקום העבודה. כאשר מדובר באדם עם ילדים, המהלך הזה נעשה מורכב יותר: גם הילד צריך להתרגל למעבר, למוסד החינוכי החדש, וכיוצ"ב. כאשר מדובר בהורה יחידני, השינוי נעשה מורכב אפילו יותר: יש עוד הורה בתמונה, שצריך (ויש לקוות שגם רוצה) לשמור על קשר רציף ותדיר עם ילדו, גם לאחר המעבר.
למעשה, הורה יחידני שמבקש לעבור עם ילדיו למקום מגורים חדש, צריך "לנווט" בין שלושה גורמים: רצונו האישי, טובת הילד, ועמדתו של ההורה הנוסף. מן הסתם, גורמים אלה משפיעים אחד על השני: סביר שייטב לילד שהוריו יהיו מסופקים (כאשר המעבר יכול לסייע בכך). אולם, לא תמיד יש חפיפה בין ההיבטים השונים, ולעיתים נוצרים קונפליקטים משמעותיים ביותר על רקע רצון במעבר דירה.
בפוסט זה ננסה לשרטט, על קצה המזלג, את תמונת המצב המשפטית בנושא הזה. נציג להלן מספר היבטים הרלוונטיים להכרעת בית המשפט בנושא שינוי מקום המגורים:
הסכמות קודמות. על פי ס' 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, להורים יש סמכות משותפת לקבוע את מקום מגורי הקטינים (בין היתר). ע"פ ס' 24 לחוק, ברירת המחדל היא שההורים מגיעים להכרעה משותפת בנושא. במקרה שיש הסכם בין הצדדים, הקובע הוראה בעניין מקום המגורים (לדוגמה: א' לא יעתיק מקום מגוריו למיקום המרוחק בכ-40 ק"מ ממיקומו הנוכחי), ההוראה מחייבת. אם צד מסוים מעוניין לפעול בניגוד להוראה (נניח, בהמשך לדוגמה הקודמת – לעבור למקום המרוחק ב-50 ק"מ מהמיקום הנוכחי), הוא יצטרך לפתוח בהליך שיפוטי לביטול הוראת ההסכם, ולהוכיח שינוי נסיבות המצדיק זאת. השאלה מהו שינוי נסיבות היא שאלה מורכבת, לפוסט אחר. בתמצית נאמר שיש גישות שונות – מקלות ומחמירות יותר, ובכל אופן מדובר במשימה לא פשוטה להוכחה.
בהיעדר הסכמות: טובת הקטין. אם הצדדים לא הגיעו להסכמות קודמות, בית המשפט יכריע לאור טובת הקטין – כיצד המעבר ישפיע על הקטין, האם הוא צפוי להיטיב עימו או לא. מדובר כמובן בעיקרון כללי ביותר, כאשר היישום שלו תלוי בנסיבות הספציפיות של כל משפחה ומשפחה. בתוך כך, לצורך ההכרעה בית המשפט עשוי להיעזר בתסקיר/חוות דעת מטעם של גורמים סוציאליים, לבחון את השינוי הצפוי במסגרות החינוך, הקשר בין ההורים לקטינים ובין ההורים עצמם, ועוד.
מתח בין טובת הקטין לטובת ההורה. בהקשר של שינוי מגורים, מקובל לציין שתי גישות שונות בפסיקה לניתוח טובתו של הקטין ביחס לשיקולים אחרים, שנוגעים להורים:
כפי שניתן לראות, מדובר בגישות שיפוטיות שונות להכרעה במתח בין טובת הילד (ליציבות, לקשר רציף עם שני הוריו), לבין חירות התנועה של ההורה, וזכותו לעצב את חייו כפי שירצה. בתי משפט שונים נוקטים בגישות שונות ביחס לדילמה זו, אך שיקול טובת הילד והשפעת המעבר עליו עדיין נותר מרכזי ביותר, לשיטת כולם.
עו"ד שרון בר-צבי היא עורכת דין בירושלים, המתמחה בדיני משפחה. היא מחזיקה בניסיון של למעלה מ-20 שנה בתחום, במהלכם טיפלה בתיקים מורכבים ביותר, לרבות בסוגיית העתקת/שינוי מקום מגורים. לקבלת ייעוץ או ייצוג משפטי, מוזמנים לקבוע פגישה ראשונית באמצעות הפרטים שבתחתית האתר.