עם הפרידה, על ההורים להחליט על מתווה השהות של הילדים המשותפים. בפניהם מספר אפשרויות, כאשר אחת המרכזיות שבניהן היא משמורת פיזית משותפת (לשם הנוחות – נכנה כאן 'משמורת משותפת'). בהסדר מסוג זה, ההורים חולקים ביניהם באופן שווה את נטל גידול הילדים והטיפול בהם, כאשר ברוב המקרים הדבר מתבטא בחלוקה שווה של זמני שהיית הקטין אצל כל אחד מן ההורים.
מתי בית המשפט יורה על כינון הסדר של משמורת משותפת? בפסק הדין בעניין תמ"ש (משפחה טבריה) 5782-08-09 א.ק נ' נ.ק (נבו 23.10.2011) נקבעו התנאים המרכזיים: מסוגלות הורית טובה דומה או שווה של שני ההורים; רמה גבוהה של שיתוף פעולה בין ההורים וטיב התקשורת ביניהם; רצון הילד; מעורבות רבה של שני ההורים בחיי הילדים; קיומו של קשר טוב ותקין בין שני ההורים לבין כל אחד מהילדים; מגורי ההורים בסמיכות זה לזו, ותפיסת הילדים את שני הבתים כבתים מרכזיים בחייהם.
בבתי המשפט נקבע, כי קיומו של כל אחד מהתנאים האלה נבחן ביחס לנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה, וכן לאור חוות דעת מומחים ותסקירי עובדת סוציאלית. על סמך כל הראיות הללו, בית המשפט פועל בראש ובראשונה להגשמת טובת הילד: כינון הסדר שיטיב, ככל שניתן, עם ילדיהם המשותפים של הצדדים.
אם אתם לפני פרידה, ומתעניינים באפשרות של הסדר משמורת משותפת, מומלץ להקדיש מחשבה מקדימה מעמיקה לגבי המשמעויות של ההסדר הזה.
כידוע, למשפטנים אין בדרך כלל הכשרה פסיכולוגית וסוציאלית, והידע שלהם מוגבל לזווית המשפטית. יחד עם זאת, מאחר והנושא המשפטי הנדון נוגע באופן ישיר בנושאים רחבים אלו (כמו שאמרנו, יש לבחון את 'טובת הילד'), באפשרותנו להציע כמה תובנות לגבי הסדר המשמורת המשותפת, כמחשבות ראשוניות בלבד.
שיקול ראשון, נוגע להורים, רצונותיהם וצרכיהם. הורים רבים רוצים להמשיך לשהות בקרבת ילדיהם כמה שיותר, להיות נוכחים בהתבגרותם, ולשמור על קשר וחם וקרוב עימם. במשמורת משותפת שני ההורים זוכים לקחת חלק פעיל בגידול ובהתפתחות של הקטינים.
שיקול שני נוגע לטובת הילדים, הם כאמור לב העניין. מחקרים פסיכולוגיים מראים שמחד משמורת משותפת עשויה להיטיב עם הילדים כאשר ההורים מקיימים קשר תקין, ומאידך להזיק כאשר בין ההורים ישנה עוינות גבוהה.
מנגד, יש הטוענים כי קיים קושי מובנה בעצם ההסדר, בכך שהוא כופה על הילד 'להתפצל' בין שני בתים שונים. כך ניסחה זו השופטת בדימו' סביונה רוט לוי: ''אני בטוחה, לא רק משערת, שלו היתה ניתנת הבחירה לילדים… רובם המכריע לא היה בוחר להחליף מדי יום את מקום מגוריו, את מיטתו, את ריח חדרו, את ההשכמה בבוקר מול העץ שבחלונו, את ההליכה המשותפת עם חברים לבית הספר…"
כמו כן, יש להתחשב בשיקולים טכניים שונים שעשויים להיות רלוונטיים כשמדברים על משמורת משותפת – האם בכוונת אחד מההורים להעתיק את מקום מגוריו? מה יהיה המרחק בין הבתים? האם הבית העתידי יתאים לילדים ולצרכיהם? ומה לגבי איסוף והשבת הילדים, האם שני ההורים ניידים/בעלי רכב? בגילאים צעירים (תינוקות ופעוטות) – אם ההורים שניהם מסוגלים לתת מענה מלא לצרכי הילדים בזמן שהם שוהים עימם? הרשימה ארוכה.
שיקול נוסף ובלתי נמנע הוא עניין החיוב בדמי המזונות. זה לא הנושא שבענייננו כרגע, אך בקיצור נאמר שלאחר ההתפתחויות האחרונות בפסיקה – לשאלת משך הזמן אשר הילד מבלה עם כל אחד מההורים יש חשיבות מהותית בקביעת דמי המזונות.
בסופו של דבר, אין תשובה אחת ואחידה לכל המקרים. לא כל השיקולים יהיו רלוונטיים לכולם, ולכל אחד יש סדר עדיפויות משלו. מה שחשוב הוא: לקבל החלטה מושכלת ומחושבת, ולאחר התייעצות עם עו"ד בעל מומחיות בתחום דיני המשפחה.
אנחנו במשרד עו"ד שרון בר-צבי בירושלים, נשמח לעמוד לשירותכם. עם ניסיון של למעלה מעשור, נשמח לגבש ייעוץ המותאם באופן אישי ומדויק לנסיבות האישיות שלכם, ובמידת הצורך – לסייע בפנייה בהליכים משפטיים. מוזמנים ליצור קשר באמצעות הפרטים שבתחתית האתר.